Menu Sluiten

Dementie bij Honden

Een hond met dementie, ja ook dat kan. Daar ben ik ook achter. Ik wist wel dat het bestond, maar wat het inhield …..? Nee dat was mij niet duidelijk. Nu wel. Ik had een hondje met dementie. Mijn 18 jarige Florrie vertoonde veel tekenen van dementie: omgedraaid dag-/nachtritme, vastlopen in hoekjes, doelloos rondlopen.

 
Het wordt ook wel CCD = Canine Cognitive Dysfunction syndroom genoemd. In het artikel van Dr. Becker :  Pet Alzheimer’s Disease- Is Your Dog or Cat Showing Sings?, wordt uitgelegd wat het is.
In bovenstaande foto’s is te zien dat Florrie de mand nog net kon vinden, maar niet meer in de mand ging
 Florrie “verdwaald” in een hoekje
Op een andere site, dogside, lees ik het volgende: Uit onderzoek is gebleken dat 50 – 70 % van de honden van 8 jaar en ouder één van de volgende gedragsveranderingen laat zien: een afgenomen oriëntatievermogen, een ander slaappatroon, onzindelijkheid, veranderde sociale interacties en activiteiten of verlatingsangst.
Florrie liet inderdaad een aantal van deze gedragsveranderingen zien:
  • Afgenomen oriëntatievermogen en
  • ander slaappatroon. Het is bijna of ze het dag-/nachtritme heeft omgedraaid.

Vaak ging ze wandelen, ik noemde het de vierdaagse lopen. Ze liep dan in huis (woonkamer en tuin) steeds dezelfde rondjes, waarbij ze steeds in dezelfde hoekjes strandde of over dezelfde hindernissen probeerde te komen.In bovengenoemd stukje staat dit als volgt: Tenslotte zijn er nog de ernstige gevallen waarbij de dementerende hond zich vastloopt in een hoek van de kamer en er niet meer uit kan komen: hij blijft zijn kop in de hoek duwen Bij Florrie resulteerde dit in paniek, hijgen en andere vreemde geluiden maken. ‘s Nachts zo hard dat je er wakker van werd. Zij ging een hele tijd ‘s nachts in een bench, zo’n fijne stoffen die lekker ruim is. Daar was ze veel rustiger. Toch duurde het vaak lang voor ze zo rustig was dat je zelf kon gaan slapen. 

Florrie ging op het laatst niet meer in de bench. Het leek wel of ze hier last had van claustrofobie. Bovendien zat ze in de hoekjes vaak zo hoog te reiken dat ze naar achter om viel en niet meer overeind kon komen. Dit resulteerde in paniek. Ze verbleef de laatste maanden gewoon in een mand. Hierdoor waren er wel vaker ongelukjes als ik niet tijdig beneden was om haar even uit te laten.
Ze heeft lange tijd geen last gehad van onzindelijkheid en verlatingsangst, hooguit een ongelukje.
 
Op de site van Dierenkliniek Wilhelminapark staat nog een waarschuwing: Het is van groot belang om bij honden met ouderdoms- of dementieverschijnselen eerst uit te sluiten of er niet sprake is van een lever- of nierprobleem. De verschijnselen zijn namelijk bij dit soort problemen identiek aan die van dementerende honden.
Advies is ook: ga naar je DA als je iets vreemds bij je hond opmerkt. Al moet ik hier heel eerlijk zeggen dat ik niet met Florrie naar de DA ga. Dat is voor haar veel te veel stress, zeker op haar leeftijd.
 
Vaak wordt ook geadviseerd om de leefomgeving van de dementerende hond niet te veel en te vaak te veranderen. Helaas voor Florrie kon ik mij niet aan dat advies houden. In korte tijd waren er 2 verhuizingen en vaak naar opa en oma wegens omstandigheden.
 

Weer een andere (Engelstalige) site die ik gevonden heb, beschrijft, nee niet mijn Florrie , maar het had gekund. Op deze site staat bijna alles over wat je als baasje van een hond met dementie kunt tegenkomen. Het is een bron van herkenning. De site heet:  Dog Dementia: Help and Support

 
Op deze site wordt ook nog verwezen naar een site die gaat over wanneer het tijd is om de hond te laten gaan. Ook het lezen waard.
 
Een hulpje om te zien of je hond mogelijk aan dementie lijdt is hier te vinden. In de lijst hier onder staat ook een pdf bestand waarop je een en ander kunt invullen.