Menu Sluiten

Geriatrisch Vestibulair Syndroom

Geriatrisch Vestibulair Syndroom

Wat is GVS en wat niet

GVS is een storing in het vestibulair systeem. Dit systeem bestaat uit delen van de hersenen en het oor. Het is verantwoordelijk voor het evenwicht. Bij GVS vindt een verstoring van het evenwicht plaats. Deze aandoening komt vrij vaak voor mn. bij oudere honden. Het wordt ook wel “Old Dog Vestibular Disease” genoemd.
Vaak worden honden met GVS gediagnosticeerd met hersenbloeding. De actie die bazen en dierenartsen dan vaak ondernemen is euthanasie. Meestal is deze diagnose foutief en hoeft de hond helemaal niet ingeslapen te worden. Na verloop van een paar dagen verdwijnen de symptomen van GVS bijna volledig. Soms blijft er iets over, bv. een licht gedraaide kop.
Toegegeven het ziet er heel ernstig uit en ook ik dacht bij mijn Senta dat ik me moest voorbereiden op een afscheid. Na haar eerste aanval heeft ze echter nog zo’n 4 jaar geleefd en is uiteindelijk aan Degeneratieve Myelopathie overleden.

De symptomen

De symptomen van GVS:
  • Gedraaide kop
  • Onstabiel lopen, waggelen en soms omvallen
  • Cirkels lopen in een richting
  • Snel bewegen van de ogen van links naar rechts e.o. Dit heet nystagme
  • Plotseling overgeven
Bovenstaande symptomen komen vrijwel allemaal voor in meer of mindere mate.  Het ziet er niet fijn uit en je schrikt er meestal heel erg van, zeker de eerste keer. Bij 
de meeste honden verdwijnen de symptomen vrijwel volledig. In tegenstelling tot wat in de meeste literatuur vermeld wordt, kan het terugkomen. 

Prognose

Zoals hierboven al gezegd, bij de meeste honden verdwijnen de symptomen vrijwel volledig, maar het kan terugkomen

Handelen

Het blijft noodzakelijk om bij deze symptomen de dierenarts te raadplegen en aandoeningen als hersentumor of hersenbloeding uit te sluiten.