Menu Sluiten

Gescheurde Kruisband

Gescheurde kruisband, heel veel honden krijgen hiermee te maken. Jij als baasje dus ook. Wat is het en wat kun je er aan doen?

Om de eerste vraag te beantwoorden moeten we iets dieper in de anatomie van de knie duiken. De tweede vraag is in eerste instantie wat gemakkelijker te beantwoorden: operatie of conservatief behandelen dmv fysiotherapie, hydrotherapie, massage en/of oefentherapie. Liefst een uitgebalanceerde combinatie van bovengenoemde therapievormen. De meeste dierenartsen zullen een operatie aanraden. Uitzonderingen zijn er doorgaans alleen voor honden die vanwege leeftijd of andere gezondheidsproblemen niet (meer) voor operatie in aanmerking komen.

Om te begrijpen wat een gescheurde kruisband is en wat de consequenties zijn voor de hond, is het belangrijk om te weten hoe de knie van de hond er uit ziet.

In deze afbeelding is de patella de knieschijf en de kruisband waar het om draait is de Anterior  Cruciate Ligament (de voorste kruisband). Deze band zorgt ervoor dat de knie stabiel is en dat het onderbeen niet naar voor kan schuiven. Als deze scheurt, dan is de stabiliteit van de knie weg.

In deze afbeelding kun je zien wat er gebeurt als de voorste kruisband scheurt (de rode band).(bron: https://www.petmd.com/dog/conditions/musculoskeletal/c_dg_cranial_cruciate_ligament)

De dierenarts kan dit testen met de zgn. schuifladetest. Hierbij kijkt hij of hij het onderbeen naar voor kan duwen. Als dit lukt, dan is de kans groot dat de band gescheurd (deels of geheel) is.  Dit is immers de beweging die tegengehouden wordt door de kruisband.

Afb.: Schuifladetest

(bron: http://www.penvetcare.com.au/diagnosis-of-cruciate-ligament-disease)

Op Facebook kwam ik een mooie video tegen die ik graag met je deel. Een video waarin heel goed wordt uitgelegd wat een kruisbandletsel is en welke veel gebruikte operaties er zijn (in het Engels, maar voor de meeste mensen waarschijnlijk wel heel aardig te volgen):

CCL rupture.

Canine Cranial Cruciate Ligament Rupture – 3D Animation. The Royal (Dick) School of Veterinary Studies, The University of Edinburgh.

Slået op af Veterinary Medicine – Videos i Lørdag den 11. juni 2016

Een paar vertalinkjes:

Stifle = knie, Joint = gewricht (stifle joint = kniegewricht), Femur =  bovenbeen, Tibia = scheenbeen, Patella = knieschijf, Ligament = band, Cruciate ligament = kruisband

De band waar het hier om draait is de Cranial Cruciate Ligament (CCL) ook wel Anterior Cruciate Ligament (ACL) genoemd.

In het eerste deel van de video licht het onderdeel dat genoemd wordt even op. In deze video wordt ook de schuifladetest gedemonstreerd: de Drawertest (in de video komen er dan ook twee handjes voor die de test doen).

In het tweede deel van de video wordt een 3-tal veel uitgevoerde operatietechnieken uitgelegd.

Maar, wat je ook beslist omtrent de behandeling, revalidatie is cruciaal voor een goede genezing en een kleinere kans op kruisbandletsel aan de andere knie, artrosevorming of blijvend mank lopen met gevolgen voor de rest van het lichaam.

Volgende blogberichten zullen besteedt worden aan revalidatiemogelijkheden en de compensatiegevolgen van oa.knieletsel. Ook artrose zal een plekje krijgen.